I samband med 150-årsjubileumet av periodiska systemet utlyser ForskarFredag tillsammans med IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, Kemilärarnas resurscentrum (KRC), Svenska Nationalkommittén för kemi och Svenska Kemisamfundet en videotävling för skolor!

Vem kan delta?

Du kan tävla ensam eller i grupp, men vinsten går alltid till din klass.
Det finns tre ålderskategorier och ett pris kommer att delas ut i varje åldersgrupp.

• Elever i årskurs 4-6
  • Elever i årskurs 7-9
  • Elever på gymnasiet eller introduktionsprogram

Vad innebär tävlingen?

För att delta i tävlingen ska du skapa en film max 2 min lång om grundämnen och ladda upp den på Youtube eller annan videotjänst. Filmen ska handla om något av dessa tre ämnesområden:

• Det är brist på många grundämnen – vad ska vi ersätta dem med?
  • Vilket blir nästa nya grundämne i det periodiska systemet?
  • Vilka grundämnen har påverkat närområdet där du bor?

Bidraget skickas in senast den 20 september 2019.

Priset är 5 000 kronor till klasskassan och ett besök på närmaste science center för hela klassen, inklusive resa, inträde och lunch.

Hur utses vinnarna?

Finalfilmerna kommer att visas under ForskarFredag den 27-28 september. Där kan man rösta på sitt favoritbidrag men det går också att rösta via webben ForskarFredag.se och iypt2019.se.

Vinnarna offentliggörs på Kemins Dag, fredagen den 18 oktober!

Mer information, anmälningsformulär, tips och inspiration hittar du på denna sida.

Lycka till!

Tävlingen organiseras av ForskarFredag, IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, Kemilärarnas resurscentrum (KRC), Svenska Nationalkommittén för kemi och Svenska Kemisamfundet.

Samarbetspartners för tävlingen är Borealis, Nouryon och Perstorp.