Evenemang

• Filmer från Gunnar Svenssons föreläsning om Trender i Periodiska systemet, Svenska metaller och Kritiska grundämnen publiceras inom kort här.
  • 150-årsjubileet firas på Folkiblioteken.
  • 26-27 maj uppmärksammas Ytterby gruva, på Resarö i Stockholm

• En filmtävling för elever i mellanstadiet, högstadiet och på gymnasiet kommer att anordnas av IKEM, Svensa Kemistsamfundet och KRC efter sommaren 2019.

• En lärarkonferens med fokus på framställning och återvinning av metaller i Sverige kommer att anordas i Garpenberg i september. Håll utkik på KRC:s hemsida.

• Hela 2019 har KRC:s informationsbrev tema Periodiska systemet.

Appar, spel och sånger

App om Periodiska systemet från Svenska kemisamfundet

Fickfakta Kemi, är en nysvensk App om bl.a. Periodiska systemet som Svenska kemisamfundet har utvecklat inför jubileumsåret 2019. Här finns lite mer information om Appar, spel och sånger som handlar om Periodiska systemet.

Periodiska system och övningar

IKEM har uppdaterat sitt periodiska system inför firandet 2019. För varje grundämne finns en lista på några förekomster och minst en av förekomsterna finns illustrerad. Bilderna och de korta texterna lockar till läsning både för barn och vuxna. Dessutom finns landskapsgrundämnena beskrivna. Några olika varianter och övningar hittar du här.

Boktips

Det finns massor av böcker om periodiska systemet. Den enklaste varianten är kanske "Grundämnenas magiska värld" av Mike Barfield med illustrationer av Lauren Humphfrey. Fler tips om både fackböcker och skönlitterära verk hittar du här

Laborationer och arbetsövningar

Här har vi några förslag på undervisningsaktiviteter fördelat på