Demonstration

Visa vad som flyter och hur man kan ändra på det.

Tid

3 min

Material

Ägg och apelsin, vatten, salt, bägare, sked

Riskbedömning

Laborationen anses riskfri

Utförande

  1. Lägg en apelsin i vattnet. Den flyter.
  2. Skaka apelsinen och lägg tillbaka i vattnet. Den sjunker
  3. Lägg ett ägg i vatten. Det sjunker
  4. Försök att hitta på ett sätt så att ägget flyter upp!
  5. Tillsätt salt. Det är lättare att flyta i saltvatten än i sötvatten.

Resultat

Apelsin flyter i vatten. Det är många frukter och nötter som kan sprida sina frön genom att de flyter på vatten och till och med till andra världsdelar. När du skalar bort skalet så sjunker apelsinen. Skalet är också hydrofobt, medan en skalad apelsin kan ta upp vatten.

Det är viktigt att ha flytväst när man är i en båt.

Förklaring

Ägg är tyngre än vattnen och därför flyter inte ägg i sött vatten. Vi säger att ägget har högre densitet eller täthet är vatten. Ett föremål minskat i vikt lika mycket som det vatten föremålet tränger undan. Därför flyter kork medan ägg sjunker. När du tillsätter salt blir vattnet tyngre och får högre densitet. Om du tillsätter tillräckligt mycket salt kan ägget flyta. Har du märkt att det är lättare att simma i salt vatten än i sött vatten. Det beror på densiteten och att du tränger undan mera vikt i saltvatten än i sötvatten. Saltvatten har högre densitet än sötvatten.

Äggexperimentet används för att få lagom mycket salt när man ska salta in kött till rimmat kött till julskinkan. När ägget syns över vattenytan och är lika stor som en enkrona är det tillräckligt med salt för att rimma kött eller fisk.

Tips

Testa andra frukter!

En vindruva sjunker medan en ananas flyter. Det beror alltså inte på stoleken.

Denna laboration finns under följande rubriker på KRC:s hemsida:

  • 7-9/ Kemin i naturen/ Vatten och lösningar/ Demonstrationer 
  • 4-6/ Kemins metoder och arbetssätt/ Systematiska undersökningar
  • 4-6/ Kemin i naturen/ Vatten