Demonstration
Koldioxidens löslighet och utfällning i vatten. Tre experiment!

Om demonstrationen
Enkla experiment. Två experiment kräver torris

Tid
5+2+2 minuter

Material

  • En stor bägare
  • 250 ml bägare
  • petflaska
  • torris
  • CO2(g)
  • 0.01 M natriumhydroxid
  • 2 M natriumhydroxid
  • universalindikator
  • kalkvatten
  • Ca(OH)2

Risker vid experimentet
Torris kan ge brännskador. Använd skyddshandskar och personlig skyddsutrustning. En riskbedömning görs av undervisande lärare

Utförande och teori
Koldioxid är en växthusgas. Koldioxiden kan lösa sig i vatten (havet) och orsakar då försurning. Hur kan man ta bort koldioxid från systemet.  

Experiment 1

  1. Fyll en bägare med 0,001 M natriumhydroxid till pH 12.
  2. Droppa i universalindikator (denna är bäst då den visar många färger vid pH-förändring)
  3. Lägg i en bit torris. Förutom ”moln” som bildas av torrisen så löser sig koldioxiden i vattnet. Många färgförändringar visas upp
  4. Koldioxiden neutraliserar den basiska lösningen.

CO2 + H2O → H2CO3
H2CO3 + NaOH → NaHCO3 + H2O

Resultat:
Lösningen ändrar färg från blå, lila, grön vartefter den blir surare

Experiment 2

  1. Fyll en bägare med kalkvatten.
  2. Lägg i en bit torris.
  3. En utfällning av kalciumkarbonat bildas.

CO2 + Ca(OH)2 → CaCO3(s) + H2O

Resultat: Det bildas en vit fällning

Experiment 3

  1. Fyll en petflaska på 2 liter med koldioxid.
  2. Häll på 30 cm3 2 M natriumhydroxid. Skruva på korken och skaka.
  3. Flaskan kollapsar. Gasen bildar bikarbonat med basen

NaOH + CO2 → NaHCO3(s)

Resultat
Koldioxiden löser sig i flaska som dras ihop.

Riskbedömningsunderlag
Natriumhydroxid (s): Frätande, Fara, H290, H314 och P260, P280, P301+330+331, P305+351+338, P308+310, 313

Natriumhydroxid 2 M: Frätande, Fara, H290, H314 och P260, P280, P301+330+331, P303+352, 304+340, 305+351+338, 308
Natriumkarbonat: Utropstecken, Varning, H319 och P264, P280
Natriumvätekarbonat: inte märkespliktigt.

Koldioxid: ej märkespliktigt,

Koldioxid från torris Djupkyld stelnad gas. Kontakt med produkten kan orsaka kylskador.

Kvävande vid höga koncentrationer.


Idén kommer från Science in School, Issue 10, sid 46.