Webbinarium

I september anordnar vi ett webbinarier där vi berättar om tävlingen och presenterar exempel på tidigare prov. Dessutom berättar några lärare om hur de har organiserat tävlingen på sina skolor.

Anmälan är stängd, men hör gärna av dig till jonas.forshamn@gmail.com om du är intresserad av att få veta mer.

Vad är EOES?

EOES står för European Olympiad of Experimental Science och är en europeisk tävling i de naturvetenskapliga ämnena biologi, fysik och kemi. Tävlingen kan vara ett sätt att stimulera och uppmärksamma elever som är lite extra intresserade av de naturvetenskapliga ämnena. Själva proven kan också användas i ordinarie undervisning.

För vem?

Elever som går i årskurs 9 i grundskolan eller första året på gymnasiet kan delta.

Tävlingens delar

EOES-tävlingen (som tidigare hette EUSO) består av tre olika prov.

Del Innehåll
Teoretisk uttagning Lärare anmäler sina elever för att geomföra det teoretiska provet med frågor i biologi, fysik och kemi. På vissa skolor genomförs provet klassvis och på andra enbart blannd elever som valt att delta. Det bestämmer läraren. Datum för den teoretiska uttagningen 2021 är den 11 november.
Sverige-final De 27 elever som lyckas bäst går till Sverigefinalen i Stockholm. Den innebär laborativa prov i ämnena biologi, fysik och kemi. Eleverna, som kommer från olika delar av Sverige, hinner under helgen även umgås och göra studiebesök. Sverigefinalen hålls sista helgen i januari.
Europa-final Sex elever får representera Sverige under den internationella finalen, som i maj 2022 kommer att gå av stapeln i Tjeckien.

Läs mer på den svenska hemsidan, som snart uppdateras till det nya namnet EOES. http://eoes.se

Här kan du anmäla dina elever till EOES uttagningstävling 2021: LÄNK

Den internationella EOES-finalen 2021 organiserades av Ungern, men de svenska deltagarna genomförde provet i Stockholm. Båda lagen tog hem brons.

Vilka driver EOES i Sverige?

EOES-kommittén består av verksamma lärare i NO, fysik, kemi och biologi, samt flera organisationer.

Om du är intresserad av att engagera dig, exempelvis genom att föreslå eller korrekturläsa provfrågor i något ämne, så är du välkommen att höra av dig till Jonas Forshamn, som är landskoordinator för tävlingen i Sverige. jonas.forshamn@gmail.com