Evenemang

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Kemilärarnas resurscentrum
  4. Om oss
  5. Evenemang
  6. Zooma med en doktorand

Zooma med en doktorand

Vill du få aktuell kemiforskning förklarad live i klassrummet av en ung forskare? I början av varje termin erbjuder sig doktorander från lärosäten i Umeå, Stockholm, Lund, Luleå och Göteborg att zooma in till gymnasieklasser. Lärare anmäler intresse, tilldelas ett föredrag och får kontakt med "sin" doktorand. Därefter planerar läraren och doktoranden gemensamt tiden för det digitala besöket och stämmer av innehållet, så att det passar elevgruppen.

Innehåll

Hur går det till?

Föredrag våren 2023

Mer info

Hur går det till?

Under besöket

Doktoranden zoomar in till ditt klassrum, ger en presentation samt svarar på dina elevers frågor. Om intresse finns kan doktoranden även ge en liten filmad rundtur på sitt labb eller vid sin dator för att ge en bild av hur forskningen i praktiken går till. Dessutom berättar hen om hur det är att arbeta som forskare och tipsar om olika utbildningar som kan leda dit. Eftersom besöken görs av forskarstuderande från hela världen sker de flesta av besöken på engelska.

Artikel från Umeå universitet om en doktorands Zoombesök HT21

När?

Den 11 januari publiceras vårens föredrag på DEN HÄR SIDAN och anmälan är sedan öppen fram till 23 januari. 

Besöken är tänkta att hållas i någon av följande kurser:

  • Kemikurser på gymnasiet.
  • Naturkunskap 2 på gymnasiet.

Inför besöket

När anmälan har stängts fördelas besöken och senast 1 februari får du en bekräftelse. Därefter kontaktar den forskarstuderande (doktoranden) dig direkt för att planera besöket. Doktoranderna tycker att detta projekt är roligt, men också utmanande, eftersom de inte är så vana vid att presentera sin forskning för elever. Ett tips är att boka ett förmöte med doktoranden för att prata om elevernas förkunskaper och komma överens om några begrepp som du kan ta upp i klassrummet i förväg.

Inför mötet får du efter överenskommelse med doktoranden

  • en Zoom-länk till det digitala mötesrummet.
  • en länk till en utvärdering som vi arrangörer önskar att eleverna besvarar.

Föredrag våren 2023

Sex lärosäten har gått samman och erbjuder ett antal föredrag, som presenteras den 11 januari på DEN HÄR SIDAN.

Mer info

Medverkande lärosäten

 

 

Koppling till ämnesplanen för kemi på gymnasiet

Undervisningen ska också bidra till att eleverna utvecklar förståelse av kemins betydelse för klimat, miljö och människokroppen samt kunskaper om kemins olika tillämpningar inom till exempel utvecklingen av nya läkemedel, nya material och ny teknologi. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla ett naturvetenskapligt perspektiv på vår omvärld. I undervisningen ska aktuell forskning och elevernas upplevelser, nyfikenhet och kreativitet tas till vara. Undervisningen ska också bidra till att eleverna, från en naturvetenskaplig utgångspunkt, kan delta i samhällsdebatten och diskutera etiska frågor och ställningstaganden, Skolverket (2011b). Ämnesplan i kemi för gymnasiet

Bokmärk och dela Tipsa

Kontakt

Besöksadress:

Rum K411
Svante Arrhenius väg 16 A
114 18 Stockholm
(Arrheniuslaboratorierna hus K, Frescati Google-karta)

Postadress:
Kemilärarnas Resurscentrum
Department of Biochemistry and Biophysics (DBB)
Stockholms universitet
106 91 Stockholm

Telefon: 08-16 20 00 (växel)
E-post: krc@krc.su.se

Ledning
Föreståndare
Jenny Olander
08-1207 6549
jenny.olander@krc.su.se