Inledning

Med rödkålens alla färger förklarar vi experimenten i de varma och kalla gasfyllda påsarna. De röda, violetta och blå färgerna kommer från cyanidin, en antocyanidin. Den gula färgen kommer från flavonol. Både cyanidin och flavonol hör till gruppen flavanoider.
Material
- Natriumvätekarbonat (bikarbonat)
- Citronsyra
- Kalciumklorid (tösalt)
- Rödkålsaft
- Zip-plastpåsar
- Gem
- Plastskedar
- Plastpipetter
Riskbedömning
En fullständig riskbedömning ges av undervisande läraren.
Utförande
Påse 1
Lägg en matsked natriumvätekarbonat i ett av hörnen i plastpåsen och en matsked citronsyra i det andra hörnet. Sätt ett gem mellan hörnen för att hindra ämnena att komma i kontakt med varandra.

Droppa rödkålslösning i de båda hörnen (ca 10 ml), pressa ur luften och förslut påsen. Vad händer? Iaktta ändringar av färg och känn utanpå påsen om det blir någon temperaturförändring.
Ta bort gemet, låt ämnena blandas och kläm eller vicka lätt på påsen för att öka gasutvecklingen.
Påse 2
Lägg två matskedar vattenfri kalciumklorid, en matsked natriumvätekarbonat i var sitt hörn i påsen. Sätt i ett gem och droppa rödkålslösning i de båda hörnen i plastpåsen och fortsätt som i försöket ovan.
Försök att förklara dina iakttagelser.
Till läraren
Stöd för riskbedömning
Citronsyra Utropstecken, Varning, H319 och P264, P280
Risk- och skyddsfraser saknas för natriumvätekarbonat.
Tips
Gör en stor sats rödkålsindikator. Ta ¼ av ett rödkålshuvud, hacka det i bitar och koka bitarna i ca 1 liter vatten. Lösningen dekanteras och hälls över i en flaska, som förvaras i kylskåpet. Vill man undvika mögel i flaskan kan man tillsätta lite mindre än en tesked zinkklorid. Lösningen kan även frysas in i små plastflaskor eller som iskuber.

Teori
Rödkålens färgomslag vid olika pH (som hjälp till förklaring av experimenten.)
pH 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
röd rosa violett blå grön gul
För dina förklaringar kan du behöva utföra ytterligare experiment eller titta på resultaten från försöket med rödkål som indikator (se KRC:s Informationsbrev nr 29).
Denna laboration finns under följande rubriker på KRC:s hemsida:
- 7-9/ Kemin i naturen/ Faser och fasövergångar/ Laborationer
- 4-6/ Kemin i naturen/ Atomer och fasövergångar