Inledning
Saft och andra söta produkter kan innehålla sackaros, glukos, fruktos eller en blandning av dessa. Frukt kan innehålla fruktos och/eller glukos, Juicer kan även fått tillsats av sackaros. I lightprodukter kan det finnas andra sötningsmedel t.ex. aspartam. Du ska analysera några läskedrycker med två test; Trommers prov och Seliwanoffs test, för att se vilken sockerart som läsken innehåller.
Material
- Seliwanoffs reagens: 0,05 g resorcinol löst i 66 cm3 vatten och 33 cm3 koncentrerad saltsyra (HCl)
- Fehlings lösning: ca 10 ml (lösning av CuSO4 + NaOH)
- Standardlösningar: 1 % standardlösningar av sockerarterna fruktos, glukos och sackaros (några korn av respektive sockerart i 1 cm3 avjonat vatten), 1 ml och 3 ml mätpipetter i plast, 10-12 provrör.
Risker vid epxerimentet
Saltsyran i Seliwanoff´s reagens och natriumhydroxid i Fehlings lösning är frätande. Resorcinol och kopparjoner är miljöfarligt. Var mycket försiktig när du värmer lösningarna. Använd glasögon under hela experimentet.
En fullständig riskbedömning ges av undervisande läraren.
Utförande
- Trommers prov: Märk provrör med G, F, S, P1 och eventuellt P2. Förbered dina standardlösningar: Sätt några korn av sockerarterna (glukos, fruktos och sackaros) och ca 1 cm3 vatten i resp. provrör. Till provrör P1 och P2 tillsätts 1 cm3 lösning av provlösningarna. tillsätt därefter ca 1 cm3 av den färdigblandade reagenslösningen (Fehlings lösning) till samtliga provrör. Ställ provrören i ett varmt vattenbad. Studera resultatet. Positivt test betyder att proven blir gula eller röda (Cu+). Negativt betyder att lösningen fortfarande är blå av koppar(II)joner.
- Seliwanoff´s test: Pipettera upp 4 cm3 Seliwanoff´s reagens i nya märkta provrör. Gör 1 cm3 standardlösningar av fruktos, glukos och sackaros samt tillsätt dina prover i respektive märkt provrör. Gör också ett nollprov: ett provrör med 1 cm3 vatten och 4 cm3 Seliwanoff´s reagens.
- Sätt provrören i kokande vattenbad i ca 60 sekunder. Observera och anteckna alla färgförändringar. Fortsätt värmningen och observera färgförändringar varje minut.
- Dra slutsatser om vad ditt prov innehåller. Tag hjälp av tabellen för reagensutslag. Är dina resultat rimliga? Är det en blandning av sockerarter?
Reagenstabell
Provrör | Trommers prov | Seliwanoffs test (ST) | ST efter kokning |
---|---|---|---|
Fruktos (F) | Positivt | Röd färg | |
Glukos (G) | Positivt | Rosa | |
Sackaros (S) | Negativt | Ingen färg | Röd färg efter hydrolys |
Prov 1 (P1) | |||
Prov 2 (P2) |
Denna laboration finns under följande rubriker på KRC:s hemsida:
- Gymnasiet/ Tematiskt material/ Matens kemi
- Gymnasiet/ Kemi 2/ Organisk kemi/ Laborationer
- Gymnasiet/ Kemi 2/ Analytisk kemi/ Laborationer