Inledning

Den här laborationen går ut på att undersöka egenskaper hos choklad. Till skillnad från vanliga kemilaborationer ingår smaken i undersökningen.
Material
Bitar av en chokladkaka, aluminiumform (eller annan värmetålig form), värmekälla.
Utförande
- Dela en chokladkaka (eller delar av) i två delar.
- Behåll den ena biten som kontroll.
- Smält den andra chokladbiten försiktigt i aluminiumformen och låt chokladen sedan stelna.
- När chokladen återigen stelnat:
- Börja med att bryta chokladbitarna i två bitar (både den osmälta och den smälta)
Notera hur de bryts!
- Smaka sedan på bitarna, Vad smakar det, hur smälter det?
Övrigt
Beskriv din upplevelse i smak mellan de olika bitarna av choklad.
Till läraren
Underlag för riskbedömning
Denna laboration kan anses vara riskfri. En fullständig riskbedömning ges av undervisande lärare.
Teori
När en chokladkaka smälter och stelnar igen bildas olika kristallstrukturer som påverkar smältpunken, texturen och smaken.
Kacaosmör finns i 6 olika former men det är bara en av dem, β(V) som ger den perfekta chokladtexturen. Varje kristallstruktur bildas vid olika temperaturer. För att få önskad strukturform ”tempererar” man chokladen, dvs upphettar chokladen så att alla kristallformer smälter. Därefter kyler man chokladen till under smältpunken för β(V) kristaller, vanligen 34 0 C.
Eftersom nästa kristallform β(IV) har en smältpunkt på 28 0C upphettas chokladen återigen- nu till 30 0C för att eliminera de kristaller som eventuellt har bildats.
Fettblomning kallas det när chokladen blir vitaktig på ytan. Då har kristallstrukturen förändrats från β(V) till β(VI). Denna form har lägre energi och är mer kompakt.
Vårt resultat:

Denna laboration finns under följande rubriker på KRC:s hemsida:
- Gymnasiet/ Kemi 1/ Materia/ Kemisk bindning/ Arbetsövningar
- Gymnasiet/ Kemi 1/ Materia/ Organisk kemi/ Arbetsövningar
- 7-9 / Kemin i naturen/ Kemisk föreningar och reaktiioner / Laborationer
- 7-9/ Kemi i naturen/ Vatten och lösningar/ Laborationer
- 4-6 / Kemin i vardagen och samhället/ Mat