Material till en grupp

100 g riven potatis eller 2,5 g potatismjöl 2 st glasstavar/sked
2 st höga bägare/glas (c:a 400 cm3) 2 st pipetter/kryddmått
100 cm3 mätglas eller 1 dl-mått 2 urglas/lock
Sil, ev. mortel med pistill 2 st aluminiumformar
3 cm3 0,1 mol/dm3 HCl (eller 0,5 % ättiksyra) pH-papper/rödkålssaft
2 cm3 glycerol värmeplatta
3 cm3 0,1 mol/dm3 NaOH ev. hushållsfärg

 

Förberedeser - med rå potatis

 1. Väg upp och skölj ca 100 g riven rå potatis i en bägare och tillsätt cirka 100 cm3 vatten. Rör runt med en sked eller glasstav. Sila potatismassan ner i den andra bägaren. I vattnet finns nu potatismjölet. Spara detta.
 2. Bearbeta potatismassan med en sked i bägaren eller om du har i en mortel. Tillsätt mera vatten. Upprepa silningen. Häll ihop alla lösningar med potatismjöl och låt det stå i ca 5 min. Potatismjölet sjunker till botten.
 3. Häll av (dekantera) lösningen i en tom bägare. Nu har du fått en stärkelseslamning.

Förberedelser - med potatismjöl

Blanda ut 2,5 g potatismjöl i 100 cm3 vatten.

Utförande

 1. Märk bägarna a och b. Fördela stärkelseslamningen i de två bägarna och tillsätt

  a) 22 cm3 vatten, 3 cm3 saltsyra och 2 cm3 glycerol.
  b) 24 cm3 vatten, och 3 cm3 saltsyra. (Volymen blir lika).

 2. Lägg på urglas som lock på bägarna och värm lösningarna på en värmeplatta. Låt dem koka långsamt och försiktigt i 15 min. Se till att bägarna inte kokar torrt. I så fall tillsätt mera vatten. Varning för stötkokning. Låt lösningarna svala.

 3. Testa pH i båda lösningarna genom att doppa glasstaven i den ena bägare för över den till pH-papperet. Justera pH med natriumhydroxid till neutral lösning. Gör samma justering med den andra bägaren (Troligen 3 cm3 i varje bägare).

 4. Om du vill så tillsätt lite hushållsfärg och rör om. Välj olika färger i de olika behandlingarna. Märk två aluminiumformar med namn och häll ut blandningarna i respektive form.

 5. Låt aluminiumformarna torka på ett element, stå ett par dagar i fönstren i solen eller torka i ett torkskåp (ca i 900C). Undersök plasterna. Vad har glycerol för funktion?

Till läraren

Praktiskt råd

För mycket vatten eller för lite potatismjöl och plasten förblir en lösning. Vid hydrolysen bryts merparten av stärkelsen ner till små glukosenheter.

Teori

Teori

Laborationen visar på polymerisation och bildandet av en nedbrytningsbar biopolymer (bioplast). Potatisstärkelse består av kolhydraterna amylos och amylopektin. Amylos är en rak kedja av a-glukosenheter medan amylopektin innehåller förgreningar. Mellan kolhydratkedjorna bildas vätebindningar. Den grenade kolhydraten amylopektin bildar färre vätebindningar mellan kedjorna. Reaktion med saltsyra bryter ner amylopektinet till mindre men raka kedjor. Utan tillsatser blir den rena polymeren vid torkningen hård och spröd. Glycerol fungerar som mjukgörare. Genom tillsats av glycerol får plasten en hydroskopisk egenskap (förmåga att binda vatten) som förhindrar kristallisation. Resultatet blir en mjuk och formbar plast.

Amylopektin

 

 

Amylos

 

 

 

 

 

 

Övrigt

RSC Royal Society of Chemistry: Making a plastic from potato starch-extracting starch
http://www.rsc.org/Education/Teachers/Resources/Inspirational/resources/3.1.7.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta material finns under följande rubriker på KRC:s hemsida:

 • Gymnasiet/ Kemi 1/ Materia/ Organisk kemi/ Laborationer
 • 7-9/ Kemin i naturen/ Organisk kemi/ Laborationer
 • 4-6/Kemin i naturen/Ämnenas egenskaper