Torkad rödkål

Material

  • Rödkål
  • Kniv
  • Osthyvel
  • Tidningspapper
  • Burkar med lock

Utförande

Dela ett kålhuvud i två delar. Finstrimla kålen med hjälp av en osthyvel men se till att inte ta med stjälken eller de grövsta delarna av kålhuvudet. Sprid ut kålen på tidningspapper och låt det ligga tills det är helt torrt. När kålen är helt torr går den att smula sönder och lägga i burkar med lock. Vill du ha ett finare pul­ver kan man köra den torkade kålen i matmixern eller mortla sönder den. Märk dina burkar med torkad rödkål, rödkålspulver eller bara rödkål. Din torkade rödkål kan man slamma upp i vatten eventuellt filtrera och använda som en naturlig indikatorlösning.

Alternativ

Det går att göra samma sak med svart morot, blåbär, och blomblad, t.ex. hortensiablad. Blåbär fungerar alldeles utmärkt för att bara se om det är surt eller basiskt.

Blåbärspulver

 

 

 

 

 

 

 

 

Denna laboration finns under följande rubriker på KRC:s hemsida:

  • Gymnasiet/ Kemi 1/ Reaktioner/ Syror och baser/ Laborationer
  • 7-9/ Kemin i naturen/ Syror och baser/ Laborationer
  • 4-6/ Kemins metoder och arbetssätt/ Systematiska undersökningar
  • 4-6/ Kemin i naturen/ Ämnenas egenskaper
  • F-3/ Metoder och arbetssätt/ Undersökningar
  • F-3/ Material och ämnen/ Ämnenas egenskaper