Inledning

Läsk är gott och festligt att dricka! Det kittlar trevligt i munnen av koldioxidbubblorna. Du kan göra en egen läsk hemma.

Utförande    

Så här gör du:

 1. Häll upp vatten i ett litet plastglas. 
 2. Tillsätt ett ca ett halvt krm citronsyra. Rör om så att det löser sig. Hur kan du se att det löst sig?
 3. Smaka! Hur smakar det?
 4. Tillsätt ca 2 krm socker. Rör om tills det löser sig.
 5. Smaka! Hur smakar det?
 6. Droppa eventuellt i en droppe karamellfärg.
 7. Tillsätt ca ett halv krm bikarbonat.
 8. Titta noga vad som händer. Försök att beskriva vad som händer.
 9. Drick och njut! Du har just gjort en egen bubblande läsk.

 


Till Läraren

Citronsyra i pulverform är märkt "skadlig" eftersom den kan orsaka allvarlig ögonirritation. Den utspädda lösningen är dock ej märkningspliktig. Bikarbonat, socker och  karamellfärg har ingen märkning. En fullständig riskbedömning ges av undervisande lärare, gärna utifrån Stöd för riskbedömning - gör din egen läsk (191 Kb) . Du kan även se ett bifogat förslag längst ned på denna sida. 

Teori

Citronsyran smakar surt därför att citronsyran är en syra. Den finns i många syrliga frukter och mycket citronsyra i citroner och lime.
När du tillsätter socker smakar det lite mindre surt i och med att det blir fler smakupplevelser. Här kan man uppmärksamma eleverna på att det inte blir mindre surt, ur ett kemiperspektiv, när man tillsätter socker.
När du till sist tillsätter bikarbonat sker en kemisk reaktion i vattnet. Det bildas koldioxid, som är en gas vid rumstemperatur. Du kan se det genom att det bildas många bubblor som stiget upp ur glaset. All koldioxid lämnar inte glaset, utan lite blir kvar som bubblor på glasets insida och lite löser sig i vattnet. Nu smakar inte drycken lika sur längre, eftersom bikarbonaten neutraliserar syran dvs. tar bort lite av det sura i citronsyran.


I naturen finns det fler syror, som ger vår mat sur smak. Prova att göra läsken med  askorbinsyra, vinsyra eller oxalsyra (från rabarber) istället för bikarbonat.
Bikarbonat används som jäsningsmedel vid bakning. Till exempel använder vi bikarbonat till pepparkakor.

Karamellfärgen är bara till för att göra läsken festligare.

Reaktionsformel:  H+  +  HCO3-        H2CO3       CO2(g)  +  H2O
När man blandar natriumvätekarbonat (bikarbonat) och citronsyra, lösta i vatten, sker en kemisk reaktion och de bildas koldioxid (gas) och vatten.

 

Denna laboration finns under följande rubriker på KRC:s hemsida:

 

 • F-3/ Kropp och hälsa/ Mat
 • F-3/ Material och ämnen/ Ämnenas egenskaper
 • 4-6/ Kemin i vardagen och samhället/ Mat