Utförande

Tillverka en indikator:
- Hacka ca ⅛ rödkålshuvud i småbitar. Frys in hacket.
- Tag upp så mycket frusen rödkål som man behöver. Banka sönder så att cellerna går sönder.
- Häll på varmvatten. Sila rödkålssaft.
- Späd med avjon. vatten
- Fördela den violetta vätskan på 6 st stora provrör (fyll till halva höjden).
(Alternativt: 6 st 250 ml mätglas.) - 1 dm3 blir lagom att fördela på 6 cylindrar.
Tillsätt:
- 1M HCl (röd)
- 0,2M HAc (skär)
- Rödkålssaft (violett)
- 4,2 g i 250 cm3 0,2M NaHCO3 (blå)
- 2,6 g i 250 cm3 0,1 M Na2CO3 (grön)
- 3M NaOH (gul). Dröjer en stund
Förklaring
I rödkål finns antocyaniner, som är röda i sur miljö, violetta i neutral miljö och blå i svagt basisk miljö. I starkt basisk miljö med pH högre än 12 oxideras antocyaninerna och förlorar sin färg.
Förutom antocyaniner finns även antoxantiner, som är färglösa i neutral miljö men gula vid höga pH.

Den gröna färgen i basisk lösning är en blandfärg av blå antocyanin och gul antoxantin, medan färgen i starkt basisk lösning enbart blir gul eftersom antocyaninerna har avfärgats.
Antocyaniner och antoxantiner tillhör gruppen flavonoider med den schematiska formeln
Stöd för riskbedömning

Saltsyra: Frätande, Fara, H315, H319, H335 och P261, P264, P271, P280, P405
Ättiksyra: Frätande, Brännbart, Fara, H226, H315, H319 och P210, P233, P240, P241, P242, P243, P260, P264, P280, P301+330+331(ej kräkning), P405
Natriumvätekarbonat: Ej märkespliktigt
Natriumkarbonat: Utropstecken, Varning, H319 och P264, P280
Denna demonstration finns under följande rubriker på KRC:s hemsida:
- Gymnasiet/ Kemi 1/ Reaktioner/ Syror och baser/ Demonstrationer
- 7-9/ Kemin i naturen/ Syror och baser/ Demonstrationer