Porträttfoto av KRC-medarbetaren Christer Ekdahl som dog i juli 2021.
Christer Ekdahl (Foto: KRC)

Christer var kemilärare ut i fingerspetsarna, som brann för att illustrera kemi med hjälp av pedagogiska kemiexperiment. Han arbetade deltid på KRC under åren 2005-2013 med fokus på högstadiets kemiundervisning. Vi var många som uppskattade Christers humor, aldrig sinande idéer och tips på NO-biennaler och lärarkurser, bland annat internatkursen ”Experimentell kemi” som Christer medverkade på så sent som 2019. Han deltog i framtagandet av KRC-kompendiet "Om världen-barn undersöker sin omvärld" för skolans yngre åldrar. Titeln som föreslogs av Christer är ett exempel på hans underfundighet.

"I samband med mitt arbete som samordnare av Kemisäkerhet lärde jag känna Christer då han medverkade i en serie videoinspelningar med främst högstadieexperiment för Pedagog Stockholm. Christer var en stor personlighet och en mycket kunnig och hängiven kemilärare, vilket framgår av filmerna. Han var så entusiastisk och det var mycket roligt och stimulerande att få göra dessa filmer tillsammans med Christer.” (Anders Ödvall, f.d. kemisäkerhetssamordnare på Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad)

Många var de gånger då han kom till jobbet och utbrast ”I morse då jag gick ut med hunden, kom jag att tänka på ett trevligt experiment…” innan han försvann till labbet, ensam eller tillsammans med någon KRC:are. Han var bra på att samarbeta och diskuterade gärna med andra medarbetare om olika experiment, och hur de kunde passa in i aktuella kursplaner. Han fortsatte sin lärargärning långt efter pensioneringen, och jag vågar säga ”aus Liebe zur Kunst”. Hans bortgång är en förlust både för den svenska skolans kemiundervisning och för oss som kände honom som medarbetare och vän.”(Vivi-Ann Långvik, ex-föreståndare på KRC)